sâmbătă, 25 februarie 2017

Campul subconstientului

Sugestia poate fi definita ca o actiune de a introduce o idee in mintea altei persoane.   

Poti face o sugestie cuiva, dar acesta are nevoie de timp sa digere aceasta sugestie, sa si-o asume si sa o transforme in autosugestie. 


Publicitatea foloseste capacitatea noastra de autosugestie, o idee repetata iar si iar, dar insotita de imagini si sentimente care pot avea impact puternic asupra categoriei tinta de clienti.   

Autosugestia, cand este folosita constient, cand invatam care sunt mijloacele proprii de autosugestie, devine cel mai puternic mijloc de automotivatie. 

Motivatia este asemeni sugestiei. Nimeni nu va poate motiva, poate doar sa transmita o idee, pe care mai apoi sa alegeti daca o implementati si sa o folositi pentru automotivatie. Autosugestia este mecanismul care ne face sa actionam sau nu, sa alegem o cale sau alta… 

Dusmanul omului sunt sugestiile negative. Din copilarie, prin adolescenta si pana la deces, omul social se afla in contact permanent cu sugestii negative, care odata inserate in programul neuronal se transforma in tipare ale fricii, nesigurantei. 


Fiecare dintre noi este bantuit de diverse spaime, care pot deveni patologice. Problema majora o reprezinat amintirile negative, traume, pe care le regeneram mereu cand ne confruntam cu stimuli asemanatori contextului viciat. Ex: un om muscat de caini in copilarie va retrai momente de groaza la vederea altor caini asemanatori. (Actiuni diferite, aceeasi traire senzitiva in bucla)


Intentiile nasc ganduri, aceste devin concepte care traduc percepte si genereaza actiuni. Intentiile negative nasc actiuni negative! Omul se hraneste cu sugestii pozitive! Cheia succesului consta in bunavointa si relatii potrivite! 

“Trecutul nu merita retrait caci ce este mort nu se mai intoarce de la groapa, cu cu energia astfel recuperata sa ne ocupam de clipa, caci singurul timp de putere al omului este acum si unicul spatiu in care el detine controlul, este aici! “ (Carl Gustav Jung) 

Programarea mintii subconstiente se face prin repetare. Repetitia periodica garanteaza formatarea. Puterea subconstientului este definita de emotii. 

Spre deosebire de constient care este conditionat spatio-temporal (trecut-orezent-viitor), subconstientul opereaza exclusiv in timpul prezent si nu mai este conditionat de spatiu. 


Desi pastreaza mai multe concepte ( obiceiuri, programe, ganduri), subconstientul va folosi un singur concept dominant. 

“Mintea subconstienta va accpeta un singur concept ca fiind adevarat, la un moment dat” ( Harry W Carpenter: Mintea suconstienta) 

Jung a demonstrat ca atunci cand subconstientul se asteapta la ceva, va face acel lucru posibil. Freud da exemplul visului in care femeia iubita, dar imposibil de atins, in realitatea constienta, petrece o noapte de dragoste cu subiectul, care ejaculeaza (act sexual incheiat) in timpul somnului. 

Experimentul Placebo: “ Voi face pe plac”, demonstreaza ca sistemul de credinte al pacientului determina acelasi act vindecator ca si medicamentul real. Cu alte cuvinte, perceptia obicetuala a fost inlocuita de propriul sistem al subconstientului. 

Cand vointa (constientul) si imaginatia (subconstientul) sunt in conflict, mintea subconstienta invinge intotdeauna” (Emile Coue) Legea lui Coue: “ 

Puterea imaginatiei este egala cu patratul puterii vointei Efectul este invers: cu cat isi doreste mai mult ceva constientul, cu atat mai mult va spori puterea opusa a subconstientului. 

Exemplu din Metafizica Chineza: “Cu cat starea launtrica este mai Yin (linistita) cu atat prezenta corporala va fii mai Yang (puternica). O stare interna Yang (agitata), va produce in exterior o stare Yin (slaba)” 

Teama de esec are o putere mai mare decat vointa de a reusi. Ori cine poate merge pe o scandura de 30 cm latime, cand aceasta este intre doua borduri de trotuar, dar aproape nimeni nu va merge pe aceeasi scandura suspendata intre doi zgarie nori. Orice gand determina o reactie fizica in trup. In viziunea holistica, intelegem ca duhul, mintea si trupul alcatuiesc o singura fiinta si de aceea ce afecteaza pe una, le afecteaza si pe celelalte.(ingrijorari-ulcere; furie-modificarea circulatiei sangelui, a respiratiei, pulsului; teama-nervozitate, stomac deranjat; mancare-foame, etc) 



Trupul este plin de energie-Mintea constienta formeaza un gand puternic-Se exprima gandul-Trupul se relaxeaza pentru a-si reface energia consumata. Energia poate fi exprimata, suprimata si reprimata. 

Legea Qi-ului: “energia este continuua si ea trebuie sa se exprime. Aceasta este natura qi-ului, sa fie un creator permanent de realitati. Reprimarea continua a energiei conduce la acumulare de tensiuni in organsim, declansand stresul. Boala este o anomalie in exprimarea energiei. Totul se circumscrie raportului cauza-efect; actiune-reactiune. 

Rezistenta, opozitia te vor conduce defapt la permanentizarea starii defensive 

Conform Eneagramei ,(stiinta ce studiaza pulsiunile umane), sunt noua categorii de frici care modeleaza comportamentul personal. teama de moarte. teama de suferinta teama de esec teama de a nu fi iubit. teama de saracie teama de ridicol teama de a nu fi luat in considerare. teama de a nu fi singur. teama de Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu